Hirdetés

IMG_6049 kkk.jpg

Hastánc órák egész évben Budapest belvárosában a Chandani Hastánc és Mozgásstúdióban!
Akciók, játékok, kedvezmények!
Látogass el hozzánk, tájékozódj óratípusainkról, szolgáltatásainkról!
http://chandanihastanc.hu


Workshop sorozat a Chandani Hastánc és Mozgásstúdióban!
A 2012-es év minden hónapjában új témákkal várunk, hogy szélesedjen a tudástárunk!
További információk:
http://chandanihastanc.hu/oktatas/hastanc-orak/workshopok

Kép 411 kkk.jpg


A modern hastánc kialakulása

2010.08.11. 08:16 | Chandani Hastánc Stúdió | Szólj hozzá!

Érdekes vonás, hogy a mai hastánc nem keletről, hanem Amerikából jutott el Európába.
1893-ban rendezték a Chicagoi Világkiállítást, ahol feltűnt egy Little Egypt nevű szíriai hastáncosnő. Az amerikaiakra, akik addig a baletthez voltak szokva, hihetetlen erővel hatott a felső- és alsótest külön mozgatásával járó, fűző nélkül, "lenge" öltözetben bemutatott tánc. Elámultak rajta, megbotránkoztatta őket, mégis minden előadáson teltház volt...
Habár ekkor még nem lett divat belőle, elindult a folyamat, mely Amerikát a hastánc fellegvárává emelte.

Ma a közel-Keleten inkább csak turisztikai látványosság, és mint ilyen populáris. Amerikában és Nyugat-Európában azonban elképesztő tempóban fejlődik tovább.

A szecesszió kora szintén kedvezett a hastáncnak, hisz a kelet felé fordulás minden művészeti ágban megnyilvánult.
1927-ben megnyílt a Casino Opera Kairóban, mely a modern hastánc első keleti színhelye lett. Rengeteg világhírű táncos kezdte itt pályafutását.

A Közel-Keleten, Észak-Afrikában ma is erős nemi elkülönülés tapasztalható, bár ez egyre inkább enyhül. A nők csak egymás között táncolhattak, rendes muszlim nő közönség előtt nem tehette ezt (a nyilvánosan táncoló nőket lenézték, megvetették). Táncosok, zenészek, énekesek, szórakoztató művészek főleg a férfiak összejövetelein voltak jellemzőek.

A nőkkel ellentétben a férfiak felléphettek nyilvánosan táncos produkciókkal. És igen, eljutottunk oda, hogy léteznek férfi táncok. Bár ezeket nem szorosan a hastánc fogalmába soroljuk (ide szűken véve azok a táncok tartoznak, melyek professzionális színpadi szólótáncok nők előadásában).
Míg Amerikában a férfitáncok nyugodtabb stílusúak, keverednek bennük a tradicionális és a női szólótáncok átértelmezett, adaptált elemei, addig a Közel-Keleten ezek sokkal erőteljesebbek, férfiasabbak, és szinte kizárólag a folklórból merítenek.
Jellegzetes viseletük a hosszú köpeny (djellabiyas), ám érdekesség, hogy Egyiptomban és Törökországban hosszú időn át viseltek a férfiak női ruhákat is tánc közben. A férfitáncosok török elnevezése "kochek".

Forrás: http://chandanihastanc.hu

süti beállítások módosítása