Hirdetés

IMG_6049 kkk.jpg

Hastánc órák egész évben Budapest belvárosában a Chandani Hastánc és Mozgásstúdióban!
Akciók, játékok, kedvezmények!
Látogass el hozzánk, tájékozódj óratípusainkról, szolgáltatásainkról!
http://chandanihastanc.hu


Workshop sorozat a Chandani Hastánc és Mozgásstúdióban!
A 2012-es év minden hónapjában új témákkal várunk, hogy szélesedjen a tudástárunk!
További információk:
http://chandanihastanc.hu/oktatas/hastanc-orak/workshopok

Kép 411 kkk.jpg


Yoga kontra aerob mozgások

2010.10.08. 07:00 | Chandani Hastánc Stúdió | Szólj hozzá!

Szeretném megosztani veletek egy kedves barátom, tanár kollégám jegyzetét. Amellett, hogy edzőként sok tekintetben egyetértek vele, táncosként valóban esküszöm a jógára! Ha csupán a nyújtás fontosságát, rugalmasság fejlesztését, egyensúlyérzék javítását, izomtonizálást tekintjük, már akkor is ajánlom figyelmetekbe (egészséges és kevésbé fájdalmas, mint a balett alapú streching).





Yoga kontra aerob mozgások


Gondoltam kicsit írok arról, hogy miért nem vagyok annyira " aerob mozgáspárti ". Lehet most sokan megutáltok, de azért leírom. :)

Talán a saját tapasztalatommal kezdem. Gyerekkorom óta sportolok. A sok aerob alapú mozgás, futás, bicikli stb., teljesen tönkretette az ízületeimet. Térd, boka, fájt a gerincem. Persze itt komolyabb edzések voltak... és most itt nem a 15 perc kocogást említem, hanem mikor komolyan elkezdjük ezeket a sportokat.

A másik dolog ami miatt írom ezt e bejegyzést, mert sok aerob sportot végző jön hozzám jógázni hogy regenerálódjon, hasonló panaszokkal. Tehát próbálom kicsit kifejteni a különbségeket. Kicsit ayur véda (india ősi holisztikus gyógyítási rendszere).

Az aerob típusú mozgások savasítják a testet: a zsírsav úgy csapódik ki az izmokban, hogy az nem tesz jót a testnek. Pont a savasodás ellen küzdünk manapság. A savas test okoz rengeteg problémát, betegséget.

A statikus nyújtás (yoga) az egyetlen olyan mozgás, ami lúgosítja a testet.

Az aerob mozgásokban leterheljük az ízületeket, magyarul szétrázzuk a csontrendszerünket. Tehát ha nincs olyan jellegű mély izmokat erősítő mozgás (mint yoga, torna, pilates stb.) az aerob mellett, akkor egyszerűen tönkrevágjuk a csontrendszert. Erről rengeteg visszajelzésem van profi aerob sportolóktól. Meg kell erősítenünk a mélyizmokat, ízületeket és akkor talán bírja a test... de ez a cél? A yoga megerősíti a mélyizmokat a talptól a bokán, térden, csípőn keresztül a gerinc melletti izmokig, melynek folytán a csontrendszerünk tökéletesen a helyén marad.

Hiperventilláció: rendkívül rossz hatással van a testre  a gyors, rendezetlen légzés. Az ayur véda szerint a légzés határozza meg az elme békéjét, mert az elme a test 5 életlevegőjében helyezkedik el. Sokan mondják, hogy a futás megnyugtat, de ez nem igaz. Lehet stresszt vezet le, de ezzel egy időben felzaklatja a testi életlevegőket és izgatottá, pörgössé, dekoncentráltá tesz. Ugye ha felizgat valami bennünket, akkor szokták mondani, vegyél mély levegőt és nyugodj meg. Igen, ez így van. Megnyugtatjuk a légzésünket a pranajam légzőgyakorlatokkal és ennek eredményeképen megnyugszunk, a stressz feloldódik, koncentrált, összeszedett és békés leszel.

Fogyás szempontjából az aerob mozgások ideiglenes eredményt hoznak .... erre szintén saját példám hozom. Maradandó zsírvesztés csak a Yogával tudtam elérni. Rengeteg aerob mozgást végeztem, lement valamennyi, aztán visszajött... leégetjük a zsírt, de visszarakódik, mert a mély izmokat nem erősítjük. Oda nem hízunk, amelyik testrész izmait erősítjük. Ezt az aerob mozgással nem teszed. A yoga a fontos részeket erősíti és annak ellenére, hogy nem ugrabugrálsz, hanem statikus nyújtó gyakorlatokat csinálsz, közben iszonyat mennyiségű kalóriát égetsz.

Remélem nem bántottam meg ezzel a bejegyzéssel az aerob mozgás rajongóit, de ezek sajna tények, amelyek ez ellen a mozgás ellen szólnak. Itt egészség-megőrzésről van szó. Fontos, - és azt tudom ajánlani, ha valaki ilyet végez, - akkor mindenképpen egészítse ki valami statikus nyújtó mozgással.

Kiss Zoltán

További információk

http://bhaktikutir.hu

süti beállítások módosítása